Wat u moet weten over de Apple-aanpak van Vestager

Door Carina van Os

Eurocommissaris Margrethe Vestager maakte recent bekend dat Apple 13 miljoen te weinig aan belastingen betaald heeft en dit bedrag inclusief rente alsnog betaald zal moeten worden. Volgens Vestager waren de belastingafspraken tussen Apple en Ierland zo voordelig, dat het neerkwam op onwettige staatssteun. Maar welke werkwijze gaf voor de Commissie aanleiding om in te grijpen? Wat was de reactie van de betrokken partijen? En wat gaat er nu gebeuren?

In haar verklaring geeft Vestager aan dat de Europese Commissie al sinds 1958 regels van kracht heeft die gelden voor bedrijven die opereren binnen de Europese interne markt. Ze benadrukt dat het doel van deze regels is om de Europese belastingbetaler: burgers en Europese bedrijven, te beschermen. Een enorm deel van de winst van Apple werd overgemaakt naar twee bedrijven in Ierland. Eén van beiden stond geregistreerd als Iers bedrijf, de ander als staatloos. Het staatloze kantoor bestond enkel op papier; werknemers waren er niet. Het voornaamste deel van de winst belandde in kantoren die alleen op papier bestonden, aldus Vestager.

De Ierse minister van Financiën, Noonan, heeft aangegeven in beroep te gaan tegen het besluit van de Eurocommissaris. Volgens hem ondermijnt de Commissie de Ierse belastingwetten met deze werkwijze. Het Amerikaanse ministerie van Financiën gaf aan dat het besluit van de Commissie bedrijven uit Europa kan wegjagen. Apple benadrukt beiden argumenten na de bekendmaking van het besluit. Het besluit bedreigt volgens het bedrijf het veilige investeringsklimaat voor bedrijven in Europa. In een brief aan klanten laat Apple weten:

“Apple mag dan gekozen zijn als doelwit, de beslissing van de Commissie zal vooral ernstige gevolgen hebben voor de investeringen en de werkgelegenheid in Europa. Volgens de redenering van de Commissie loopt elk bedrijf in Ierland en de rest van Europa plotseling het risico om aan belastingwetgeving te worden onderworpen die niet eerder bestond.”

“Als het debat zich doorzet en er een herziening plaatsvindt in de Amerikaanse belastingregelgeving, bestaat er wel degelijk de kans dat de Europese interne markt hieronder gaat lijden.”

Ook benadrukt Apple voorstander te zijn van een internationale belastingherziening, waardoor het systeem eenvoudiger wordt. Binnen de Amerikaanse politiek is intussen het debat over een belastingherziening aangezwengeld, waarbij zowel Democraten als Republikeinen voorstander zijn van een herziening die aantrekkelijk is voor bedrijven en werkgelegenheid creëert.

Als het debat zich doorzet en er een herziening plaatsvindt in de Amerikaanse belastingregelgeving, bestaat er wel degelijk de kans dat de Europese interne markt hieronder gaat lijden. Het wordt voor bedrijven aantrekkelijker om zich te vestigen in de Verenigde Staten en tegelijkertijd wordt het door de onduidelijkheid over Europese belastingwetgeving minder aantrekkelijk om binnen de EU te investeren. Dit kan een dalende werkgelegenheid in Europa als gevolg hebben. Ook al deed Vestager het voor de Europese belastingbetaler; het is nog maar de vraag of die hier echt voordeel van heeft.

Foto: Emmanuel Dunand/AFP/Getty Images

Leave a Reply