TV Gids voor lobbyisten

Door Milos Labovic

Een lobbyist kan niet alleen maar wetteksten lezen. Hij moet ook aangehaakt zijn met de wereld buiten. Op die manier weet hij wat zijn tegenstanders doen, waarmee ministers en ambtenaren druk in de weer zijn en simpelweg hoe de wind waait. Immers, wat redacties bezighoudt is nieuwswaardig en wat nieuwswaardig is domineert ook de politieke agenda. Daarom is het goed om week in week uit een set van nieuwsbronnen te hebben. Je kan immers niet alles lezen en volgen. Daarom heb ik een TV Gids samengesteld waarin ook radio en kranten zijn meegenomen.

Elke ochtend lees ik de Volkskrant. Het blijft de krant bij uitstek om te weten wie de movers and shakers van Nederland zijn. Niet voor niets zijn de power-lists van de Volkskrant (machtigste personen van Nederland, meest invloedrijke Twitteraars) de meest toonaangevende lijstjes van het land.

WNL Haagse Lobby

Elke maandag van 20.30 tot 21.30 uur kan je WNL Haagse lobby beluisteren op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Martijn de Greve. Elke week wordt een lobby of een actueel belang onder de loep genomen. De Greve vraagt door en praat niemand naar de mond. Het geeft een unieke inkijk in de belangenstromen die Nederlandse politiek vormen.

Elsevier

Op donderdag ligt de papieren versie in de winkel, maar fijnproevers weten dat hij woensdagavond al digitaal verkrijgbaar is. Kanonnen als Syp Wynia, Carla Joosten, Arendo Joustra en Jelte Wiersma leveren ons een wekelijkse dosis rechts tegengeluid. Laten wij hopen dat de naamsverandering er nooit door komt.

Tros Kamerbreed

Op zaterdag van 1300 tot 1400 luister ik Tros Kamerbreed. De show ontvangt vooral Kamerleden en Europarlementariërs. Hoewel er niets gezegd wordt wat schokkends en nieuw zou moeten zijn krijg je wel een inkijkje in de gedachten van de politici en worden er uitspraken gedaan die tot headlinesop NU.NL leiden. Er worden steeds vaker Europarlementariërs uitgenodigd waardoor ik als EU lobbyist steeds vaker luister.

Buitenhof

Een absoluut begrip op de zondag. Eigenlijk is het format oersaai, maar toch werkt het nog steeds. Nu dat Witteman weer terug is op zijn oude stek kijken er volgens mij nog meer mensen. Leuk aan Buitenhof vind ik dat er soms relatief onbekende mensen uitgenodigd worden maar ook ministers en staatshoofden. Elke zondag van 12.10 tot 13.00 uur.

Politico

Politco is een gevestigde naam in de Verenigde Staten, maar eigenlijk pas sinds kort een begrip in Brussel. Ze hebben het EU medialandschap met een blitzkrieg verovert en zijn binnen een jaar al het meest toonaangevende media outlet als het om EU politiek gaat. Ik heb zelf ook een keer mogen meewerken aan een podcast. Neem een abonnement op de ochtendnieuwsbrief van Ryan Heath, die goud waard is als het om informatievoorziening gaat.

Leave a Reply