TTIP zet verhoudingen in de Unie direct op scherp

Door Lorenz van der Ven

Terwijl de Europese Unie na wederom een onrustige zomer langzaamaan het werk weer probeerde op te pakken deze week, werden de verhoudingen binnen die Unie direct op scherp gezet. De Duitse minister van Economische Zaken, Sigmar Gabriel, liet namelijk op ondubbelzinnige manier doorschemeren dat er feitelijk een einde was gekomen aan de onderhandelingen tussen de VS en de EU over het handelsverdrag TTIP.

Dat nota bene Gabriel dit naar buiten bracht, was dan weer geen verrassing te noemen. De SPD-politicus is altijd zeer cynisch geweest over het handelsverdrag en dit onderstreepte hij deze week door te stellen dat Europa zich niet moet onderwerpen aan de eisen van de Amerikanen. Eerder had Gabriel – mede om zijn kritische achterban gerust te stellen- al laten weten weinig vertrouwen te hebben in verdere TTIP-onderhandelingen.

Toch werd meteen duidelijk dat de sociaaldemocraat vanuit de Duitse politiek weinig bijval kreeg. CDU-politicus Michael Fuchs liet tegenover ZDF dan ook direct weten dat hij van een Duitse minister van Economische Zaken verwacht dat deze zich volledig inzet voor TTIP. Volgens Fuchs dient Gabriel als minister het landsbelang na te streven en niet het SPD-partijbelang. Tussen CDU en SPD bestaat dus duidelijk verschil van inzicht over de toekomst van TTIP.

Ook in Frankrijk is men pessimistisch gestemd over de onderhandelingen over TTIP. Zo stelde Matthias Fekl, de Franse staatssecretaris van Buitenlandse Handel, deze week dat een akkoord over TTIP zo goed als uitgesloten is. Als motivatie meldde Fekl dat de Amerikanen amper compromissen willen sluiten, waardoor van onderhandelen geen sprake meer kan zijn. Eerder had president Hollande al laten weten dat de onderhandelingen stroef verliepen en dat hij tegen volledige vrijhandel is binnen het verdrag. In Frankrijk wordt ondertussen gespeculeerd dat de socialistische kritiek op het handelsverdrag mede in het licht geplaatst kan worden van de komende Franse presidentsverkiezingen. Zeker vanuit de achterban van de partij van Hollande, Parti Socialiste, is veel kritiek op het tot stand brengen van TTIP.

“Zolang de EU aan de onderhandelingstafel blijft zitten, is er nog perspectief.”

Vanuit Nederland reageerde PvdA-minister Ploumen op de gang van zaken. Volgens Ploumen is er momenteel geen sprake van toenadering tussen de VS en de Europese lidstaten en staat het proces zo goed als stil, vooral vanwege het feit dat de Amerikanen amper concessies willen doen. Iets wat Gabriel en Fekl ook al stelden. Bovendien stelde de sociaaldemocraat dat er een verandering nodig is in de handelspolitiek, waarbij ook het klimaatakkoord van Parijs een rol dient te gaan spelen.

Afwijkend was de stellingname van de Europese Commissie in deze kwestie. De Commissie, de onderhandelaar namens de Europese lidstaten, liet weten dat de onderhandelingen nog altijd bezig zijn en dat het proces nog altijd in ontwikkeling is. Daarnaast wees de EC op het feit dat de gesprekken niet zomaar zullen worden stopgezet, vanwege het mandaat dat de Commissie heeft gekregen van de lidstaten.

De komende tijd zal blijken of de VS bereid zijn tegemoet te komen aan de hoge eisen van de EU-lidstaten om tot een akkoord te kunnen komen. Waar belangrijke lidstaten zeer cynisch zijn over de toekomst van TTIP, daar ziet de Europese Commissie nog altijd ruimte om de onderhandelingen te laten slagen. Zolang de EU aan de onderhandelingstafel blijft zitten, is er nog perspectief. Gezien de naderende Amerikaanse presidentsverkiezingen is het echter maar de vraag hoe lang dit perspectief zal blijven bestaan

Leave a Reply