Staat van de Unie Week 44

Door Milos Labovic 

Maxima en Alexander bezoeken Jean-Claude Juncker in Brussel!

Tenminste, dat staat in de agenda’s van Juncker en Donald Tusk. Beide heren ontmoeten ons koningspaar.  Volgens mijn bronnen is Maxima echter net ontslagen uit het ziekenhuis en zal ze thuis herstellen van een nierbekkenontsteking. De vraag is nu of de Koning in zijn eentje naar Brussel komt of dat de afspraken verschoven zullen worden. Een andere vraag is of Juncker onze Koning ook in het gezicht gaat slaan.

Groene Week : Waar zijn onze Europarlementariërs

Het is een achterbanweek, in de volksmond ook wel een groene week genoemd. Dit betekent dat Europarlementariërs de gelegenheid krijgen om hun achterban te bezoeken of studiereizen te maken. D66 Europarlementariërs Gerben-Jan Gerbrandy zal tijdens  een discussiebijeenkomst in Utrecht zijn verwachtingen van de uitkomst van de aankomende klimaattop in Parijs bespreken. Zijn groene evenknie, Bas Eickhout zal in Amsterdam een spreekbeurt houden over de rol van Europa ten aanzien van Rusland en in het bijzonder Vladimir Poetin. Sommige Europarlementariërs maken gebruik van de tijd om zich te laten informeren. Zo zal Lambert van Nistelrooij een studiereis naar China maken.

Roddel van de week

Volgens de roddelsectie van Euractiv wil Martin Schulz de volle vijf jaar aanblijven als voorzitter van het Europees Parlement. Dat zou ongehoord zijn in Brussel. In de geschiedenis van het Europees Parlement is het nog nooit voorgekomen dat de voorzitter twee termijnen (de voorzitter wisselt meestal na elke 2.5 jaar) uitzit. De uitzondering op die regel is… Martin Schulz. Technisch gezien is dit al zijn tweede termijn want hij was ook voorzitter in de laatste periode van het vorige Parlement.

EUZA: EU in de Tweede Kamer

Op 4 november behandelt de Tweede Kamer het Better Regulation pakket van Frans Timmermans. Hoewel het niet het meest sexy onderwerp is heeft het wel verstrekkende gevolgen. Het gaat namelijk over de kwaliteit van regelgeving, en werkafspraken tussen de Europese instellingen.

De Tweede Kamer ontvangt Tanja Miscevic, hoofdonderhandelaar van de Servische regering. In een vorige leven was mevrouw Miscevic directeur van de Serbian European Integration Office.

 

Random Tweet

cameron

 

Best of Brussels

Peck 47 en Bio Mara. Waarom twee plekken? Omdat ze beide geweldig zijn en pal naast elkaar gehuisvest zijn. Het zijn wel twee totaal verschillende etablissementen. Peck 47 is een trendy ontbijt-en lunchplek voor hipsters. Bio Mara is een culinaire fish and chips tent. Dit klinkt tegenstrijdig, dus ik schrijf het nogmaals op; Bio Mara is een culinaire fish and chips tent.

Leestip;

Brussel van Basje Bender.

Leave a Reply