Staat van de Unie: Week 41

1: Streekproducten en Ali Mohammed al-Nimr

Het is een Straatsburgweek. Er staan een aantal rapporten en stemmingen op de agenda. Zo zal er een rapport besproken worden over de geografische aanduiding van producten. Het doel van het rapport is Europese streekproducten te beschermen en te promoten.  Daarnaast zal er een plenair debat plaatsvinden over de emissiebeperkingen van luchtvervuilende stoffen. In het uurtje over mensenrechten zal het Europees Parlement discussiëren over het lot van Ali Mohammed al-Nimr, de jonge Saoediër die ter dood is veroordeeld omdat hij op zijn 17e meeliep in een protest. Voor een duidelijk weekoverzicht klik hier

 

Ali

  1. Koninklijk Bezoek

Op woensdag zal Zijne Majesteit Koning Felipe VI van Spanje een toespraak houden in het Europees Parlement. Een bezoek van grote ceremoniële waarde omdat het steeds beter gaat met Spanje en omdat Catalonië een stap dichter bij onafhankelijkheid is na de winst van de separatisten. Politico EU heeft een mooi lijstje van “12 persons that ruined Catalonia.”

rey_militar_4_20141202

  1. Presidentieel bezoek

Dezelfde dag om 15:00 uur zullen Merkel en Hollande een toespraak houden over de huidige staat van de Unie. De timing is opvallend, net een paar weken na de toespraak van Juncker. Hoewel dit soort speeches wel vaker worden gegeven in de plenaire, verwacht ik dat de twee wereldleiders niet alleen een pep-talk zullen geven. Verwacht veel symboliek, want commentatoren noemen de speech nu al historisch, dus dan zal het wel zo zijn.

  1. Op 7 oktober zal in de Tweede Kamer een Algemeen overleg JBZ-Raad plaatsvinden (om de JBZ Raad van 8 en 9 oktober voor te bespreken). Op de agenda staan onder andere de voortgang het Persoonsgegevens dossier en de Europese Ombudsman.
  2. Tegenlicht: Branding Europe

Zondag gaan we allemaal kijken naar VPRO Tegenlicht; Branding Europe. Het gaat namelijk over het eeuwen-oude probleem; hoe brengen wij Europa aan de man? Net zo leuk was de aflevering van 4 oktober over ISDS en TTIP.

Best of Brussels:

Op zoek naar een leuke plek om een koffie te doen? Aksum Coffee House is misschien wel de beste koffieplek van Brussel. Het ligt niet in de Eurobubble en er zijn maar een beperkt aantal plekken, maar dat maakt het misschien juist de moeite waard.

Koffie

Leave a Reply