Kan het Europees Parlement zonder assistenten?

Door Carina van Os

Over parlementair assistenten is weinig te vinden en veel media-aandacht krijgen ze niet. Toch moeten we hun werkzaamheden niet onderschatten. Ze zijn de rechterhand van de Europarlementariër bij wie ze in dienst zijn en zorgen ervoor dat die persoon zijn werk goed uit kan voeren. De assistenten hebben geen directe invloed op de besluiten die hun werkgever neemt, maar indirect hebben ze wel degelijk invloed; ze doen het voorbereidende werk, verzamelen meningen van diverse partijen en leggen dingen voor. Ik sprak Jacqueline Spuijbroek, parlementair assistent van Lambert van Nistelrooij, over haar werk in het Europees parlement.

Waarom ben je in de Europese politiek gaan werken?

Jacqueline: “Ik heb Europees beleid gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam, dat was een master op de bachelor Europese studies. Daarnaast leek het me altijd al leuk, als ik moest kiezen tussen de Europese instellingen, om bij het Europees parlement te gaan werken. Dat is het meest dynamisch. Na mijn studie heb ik er niets mee gedaan, ik ben vier jaar in de ontwikkelingssamenwerking gaan werken. Toen ik terug kwam in Nederland zocht ik een nieuwe baan en Milos attendeerde me op het feit dat Lambert van Nistelrooij een stagier zocht. Ik twijfelde, ik had natuurlijk al veel werkervaring, maar het was beter dan thuiszitten. Na drie weken noemde Lambert me al zijn nieuwe medewerker en toen mocht ik blijven!”

 

Waarom ben je bij het CDA gaan werken?

Jacqueline: “Ik ben zelf niet heel politiek actief, ik ben wel geïnteresseerd in de politiek.

 

Wat vind je het interessantst aan je werk?

Jacqueline: “Kijk hier om je heen, er werken heel veel jonge mensen, dat vind ik erg leuk. Het is makkelijk contacten te leggen met mensen uit heel veel verschillende windhoeken. Elke dag is anders, nu zit ik hier, en zo meteen ga ik weer naar kantoor; als ik ’s morgens wakker word weet ik nooit hoe mijn dag eruit gaat zien.”

 

Heb je ambities om een rol meer op de voorgrond te vervullen in de politiek?

Jacqueline: “Nee. Ik houd er niet zo van om op de voorgrond te staan, ik denk dat ik beter ben in het voorbereiden van dingen. Als politicus moet je krachtig staan voor de standpunten die je hebt, terwijl ik af en toe denk: het zou ook anders kunnen zijn.”

 

Door Carina van Os

 

cvanos

 

 

 

 

 

Volg Carina op @CarinavanOs

Leave a Reply