Humans of the European bubble: Chris Ottaviano

Door Roeland Spruyt en Carina van Os

Iedereen herkent het gezicht van Verhofstadt, Juncker of Timmermans, maar wie zijn de mensen achter deze mannen? Wie zorgen ervoor dat de parlementariërs goed voorbereid naar hun commissievergaderingen gaan? Wie zorgt ervoor dat de Europeanen niet in slaap vallen door hen koffie te brengen? Wie zorgt dat een parlementslid zo goed als mogelijk in de media komt? Wie zorgt ervoor dat wij letterlijk een beter beeld krijgen van Europa en Brussel?

In deze serie kijken wij naar vier mensen die weinigen misschien van naam kennen, maar die van essentieel belang zijn voor de werking van de Europese Unie. EUKnowHow ging naar Brussel en interviewde twee persvoorlichters, een regisseur en een bode: de Humans of the European bubble. In het derde deel: Chris Ottaviano, regisseur in het Europees Parlement.

‘Brussel’ weet ook wel dat ‘Europa’ niet meer zo populair is. Mede om die reden heeft zij de VoxBoxen opgezet. Televisiestudio’s in het hart van het Europees Parlement, waarin iedereen zijn eigen televisieopname mag maken. Kosteloos nog wel.

De organisatie verloopt soepel. Je stuurt een e-mail met de vermelding van het medium waarvoor de opname is, vertelt de naam van het parlementslid dat je gaat interviewen en stuurt een mooie foto mee zodat ze die als decoratie in de studio kunnen laten zien. Italiaanse dames als ‘Julie’ nemen de telefoon op en zorgen dat je vaak binnen een uur een bevestiging krijgt.

Deze mensen zie je nooit, alleen de presentatoren zie je shinen op het beeld. Hoewel die presentator of presentatrice het niet zonder de hulp van Chris Ottaviano had gekund. Chris was mijn regisseur toen ik vorig jaar Kathleen Van Brempt interviewde. Veel heb ik toen niet tegen hem gezegd. Meer dat ik om aanwijzingen vroeg, of ik het microfoontje wel goed zat en of ik goed in het beeld zat. Dit jaar, toen Carina van Os PvdA’er Paul Tang interviewde, zag ik hem weer en heb ik hem langer gesproken.

Onmiskenbaar hoort hij bij de Humans of the European bubble, omdat deze Belg deel uit maakt van de grote Brusselse caravaan, maar nooit zichtbaar is. Hij zit achter de camera’s, omdat het zijn werk is, maar ook omdat hij het liever zo heeft. Chris begon toen hij een puber was met filmen en regisseren. Hij werkt al tien jaar als regisseur, maar (pas) drie jaar in het Europees Parlement. De ervaring spat van de filmpjes af, elke opname is weer een feest om naar te kijken.

Foto:  Mathilde Kooij