Humans of the European bubble: Kees Bos

Door Carina van Os en Roeland Spruyt

Iedereen herkent het gezicht van Verhofstadt, Juncker of Timmermans, maar wie zijn de mensen achter deze mannen? Wie zorgen ervoor dat de parlementariërs goed voorbereid naar hun commissievergaderingen gaan? Wie zorgt ervoor dat de Europeanen niet in slaap vallen door hen koffie te brengen? Wie zorgt dat een parlementslid zo goed als mogelijk in de media komt? Wie zorgt ervoor dat wij letterlijk een beter beeld krijgen van Europa en Brussel?

In deze serie brengen wij vier mensen in beeld die weinigen misschien van naam kennen, maar die van essentieel belang zijn voor de werking van de Europese Unie. EUKnowHow ging naar Brussel en interviewde twee persvoorlichters, een regisseur en een bode: de Humans of the European bubble. In het tweede deel: Kees Bos, persvoorlichter voor Annie Schreijer-Pierik, Europarlementariër namens het CDA en gekozen met ruim 113.000 voorkeursstemmen.

Als ik aan Kees Bos vraag of ik hem mag interviewen voor de serie ‘Humans of the European bubble’, vraagt hij voor de zekerheid: “Je bedoelt toch zeker Annie?”, maar nee, ik bedoel echt Kees. We treffen elkaar in het restaurant voor de voxboxstudio’s in het Europees Parlement. “Voorheen was ik journalist bij de Haagse Courant en het ANP. Ik merkte dat de journalistiek voor mij steeds minder uitdagend werd: ik moest steeds meer achter een bureau zitten en artikelen vertalen. Er was weinig nieuwsgaring meer bij. Dat gecombineerd met een doorsnee midlifecrisis maakte dat ik besloot iets anders te proberen. Ik werd gewezen op de vacature voor CDA-voorlichter in het EP en ben aangenomen. Ik kende deze omgeving al als journalist: er gebeurt hier altijd wat.

Ik ben drie jaar voorlichter geweest van de hele delegatie. Het hoogtepunt van die tijd was bij de Europese verkiezingen: we wisten vijf zetels te behalen terwijl we tot vlak voor de verkiezingen op twee zetels stonden in de peilingen. Nu werk ik voor Europarlementariër Annie Schreijer. Annie heeft momenteel vijf mensen in dienst, waar ik er een van ben. Mijn taak is met name het verzorgen van de voorlichting en het bieden van ondersteuning bij het beantwoorden van e-mails en het bijhouden van de agenda. Ik help bij het voorbereiden van interviews, begeleid ze, en zorg dat Annie op de goede tijd op de goede plaats is.”

Populisme en nationalisme steken de kop op in Europa en houden het Parlement bezig. “Het enige dat ik in mijn beperkte rol kan doen, is laten zien wat Annie voor de gewone burger doet. Zo hebben we de afgelopen week een kort overzicht uitgebracht met onze belangrijkste resultaten. Dit hebben we uitgedeeld op het CDA-congres en gaan we uitdelen aan de bezoekersgroepen die hier komen. In de weken dat we in Brussel vergaderen heeft Annie minimaal één bus bezoekers per week. Die geven we altijd stapels aan informatie mee. Vaak komen ze binnen met een sceptische houding ten opzichte van Europa en vinden ze het te duur en nutteloos. Tijdens een gesprek zeggen ze vaak al binnen een half uur dat Europa meer moet doen, en vaker nodig is. Als je je er even in verdiept kun je ontdekken dat Europa ontzettend handig is. Het probleem is dat veel mensen daar de tijd niet voor nemen en de informatie dus ook niet krijgen.

Om informatie zo goed mogelijk te verspreiden, gebruik ik de ‘etalagemethode’ bij de voorlichting. Dat houdt in dat ik alle doelgroepen probeer op de hoogte te houden van de werkzaamheden van Annie en daarvoor via veel kanalen informatie verspreid. Zo maken wij gebruik van kranten, radio en televisie, maar ook van Facebook, Instagram en Twitter. Als persvoorlichter ben ik waarschijnlijk een druppel op een gloeiende plaat, maar ik probeer te doen wat hier mogelijk is.”

Foto: Mathilde Kooij