EU Foresight Week 37

Vanaf deze week heet de wekelijkse agenda EU Foresight in plaats van de Staat van de Unie. Vooral omdat de term onderhevig is aan erosie en bovendien vindt er deze week ook daadwerkelijk een Staat van de Unie plaats.

Staat van de Unie

Op woensdagochtend om 0900 zal Juncker de jaarlijkse staat van de Unie uitspreken. Alleen het aankondigen van een Verdragswijziging kan het boeiend maken. Voor de rest verwacht men vooral veel rethoriek zonder dat er iets nieuws gezegd kan worden. Maar goed, we laten ons graag verrassen.

Meet and Greet Martin Schulz

Mocht je liever de visie van Martin Schulz horen over de Staat van de Unie, dan kan dat ook. Op de 13e om 12.00. De voorzitter van het Europees Parlement zal namelijk een facebook sessie houden over de Staat van de Unie. Maar dat is echter niet het coolste wat hij gaat doen deze week. Hij heeft namelijk op vrijdag een ontmoeting met de Dalai Lama.

Verder in het EP…

Verder op de agenda van het Europees Parlement veel regionale zaken. Zo zal het Europees Parlement pleitten voor meer geld voor grensoverschrijdende samenwerking. Daarnaast zal er een strategie voor de Alpen gepresenteerd worden, wat een verkapte manier is om meer geld voor de Alpen te vragen. Er zal ook gestemd worden om de immuniteit van een aantal Europarlementariers in te trekken. De Griekse  Sotirios Zarianopoulos zou met geweld een T.V station binnen zijn gevallen. De Hongaar István Ujhelyi valt smaad ten laste. In beide gevallen adviseert de Commissie Juridische Zaken om hun immuniteit weg te nemen. In het geval van de Italiaanse Rosario Crocetta adviseert het EP om haar immuniteit te verdedigen. Rosario Crocetta wordt ook beschuldigd van smaad, maar volgens het Europees Parlement zouden haar uitspraken gedaan zijn in het kader van haar hoedanigheid als Europarlementarier. In andere woorden het was voor een goede zaak….

Tweede Kamer

Op dinsdag is er een Algemeen Overleg Raad Algemene Zaken. Helaas is er geen agenda beschikbaar. Dat betekent doorgaans dat er vergezichten besproken zullen worden. Het heeft in ieder geval mijn aandacht. Verder zal de Kamer deze week een voorstel behandelen over Audiovisuele Mediadiensten en over hormoonverstorende stoffen. Klinkt wazig. Nee, het is een superbelangrijk onderwerp. Het behandelt namelijk de stoffen die in ons alledaags gebruik zitten. Het is een epische stijd om de toekomst van onze gezondheid. Meer weten over  hormoonverstorende middelen? Bekijk de film The Human Experiment op Netflix.

Evenementen, feesten en partijen

De Wiardi Beckman Stichting publiceerde onlangs het WBS Jaarboek ‘De belofte van een andere Europa’. In dat kader organiseert de Stichting op 15 september een discussie over concrete voorstellen die in dit boek gedaan worden voor een sociale EMU en EU buitenlands beleid. Concrete voorstellen worden op deze bijeenkomst gepresenteerd door: Rens van Tilburg, Catelene Passchier, Anton Hemerijck, Jeroen Dijsselbloem, Kati Piri, Cyrille Fijnaut en Bert Koenders.

Volg Milos op Twitter en Instagram 

Leave a Reply