Back2School

Door Milos Labovic

Het is zonnig weer en Place Lux is goed gevuld. Op het terras assistenten, lobbyisten en Europarlementariërs. Cora van Nieuwenhuizen en Annie Schreijer zijn in ieder geval gespot. Zo ook Ska Keller, voorzitter van de Groenen. Wat opvalt is de uitgelaten sfeer. Iedereen heeft het over vakantie en de vele cocktails en wijntjes verraden dat men de zomer nog niet helemaal heeft afgeschud. Aan het einde van de dag doe ik mee en plof ik neer bij een groep assistenten van een linkse middenpartij.

De uitgelaten sfeer staat in schril contrast met wat er achter de ramen en deuren van de gebouwen en instellingen aan de hand is. De eerste positionpapers worden met veel zorgvuldigheid geschreven. Vergaderingen over miniscule details van wetgeving zijn alweer volop begonnen. Lobbyisten slijpen hun messen. Ik heb op mijn eerste dag al drie afspraken met assistenten om de marsroute tot januari uit te stippelen. Er moet bovendien veel gelezen worden. Er komen verkiezingen aan in Nederland, Frankrijk en Duitsland. Dat betekent verkiezingsprogramma’s uitpluizen. Brexit hangt nog boven de markt. En het Oekraïne-referendum, heeft iemand het daar nog over? Andere grote onderwerpen zijn de herziening van het EU budget. De Slovaken organiseren binnenkort een bijeenkomst over de toekomst van Europa. Beetje bij beetje beginnen de eerste stemmen voor een verdragswijziging op te komen.

“De uitgelaten sfeer staat in schril contrast met wat er achter de ramen en deuren van de gebouwen en instellingen aan de hand is. De eerste positionpapers worden met veel zorgvuldigheid geschreven.”

De dag begon om 08:00 uur met mijn eerste breakfast-meeting met een andere vroege vogel; Patrick Gibbels. Ik doe mijn eerste ronde in het Europees Parlement en bekijk de agenda’s en posters. De eerste politieke evenementen staan al op de rol. Over visserij, over landbouw over emmissierechten. Alsof ik nooit ben weggeweest. Ik maak foto’s van de posters en stuur ze door naar andere lobbyisten die er misschien baat bij hebben. Perswoordvoerder van het CDA, Kees Bos schiet mij aan en maant mij mijn stropdas recht te zetten. Hij stelt mij voor aan een nieuwe stagiair. Ook typisch Brussel, de influx en uitflux van mensen.

Ik neem plaats op een stoel op de derde verdieping in het Europees Parlement en spreek een aantal Europarlementariërs aan. Een lachende Jan Huitema heeft zin het nieuwe seizoen. “Back to School?” vraag ik hem. “Jazeker!” antwoordt hij breed lachend. Wachtend op mijn volgende afspraak denk ik:
“Back2School, ook ik heb er zin in”.

Volg Milos op Twitter of Instagram

 

Leave a Reply